Productiviteitskillers

Bijgewerkt: 2 jun 2020


Wie kent ze niet..... productiviteitskillers.... Bijna elke dag komt er wel eentje om de hoek kijken. Zeker als het zo’n dag is waar je enorm veel hebt liggen en geen flauw idee hebt waar je moet beginnen. Voor je het weet, ben je afgeleid en denk je aan het einde van de dag: “hmmm…. Wat heb ik toch hele dag gedaan?”.

Je kent ze vast wel maar voor de zekerheid heb ik ze toch even op een rijtje gezet want yes, ik houd van lijstje. Het geeft mij rust en overzicht. Dus daar komen ze!

1. Multitasking

Vrouwen staan er om bekend, we doen dit met gemak: telefoneren en gelijk maar even de mailbox bekijken. Of de planning voor de komende week maken terwijl je met een half oog een opgenomen webinar terugkijkt. Het kan handig zijn en je kunt er iets qua tijd mee opschieten. Maar voor je brein is het vermoeiend en komt informatie ook maar half binnen. Dus: werk aan een taak en ga daarna pas aan een andere taak beginnen. En laat je vooral niet afleiden.

2. Afleidingen

Ai… zo leuk om op de hoogte te blijven van wat er in de buitenwereld gebeurt, maar echt ver met je werk ga je niet komen. Dus: gebruik website blockers, schakel tv en radio uit en probeer je smartphone gewoon even voor een tijdje op stil of vliegtuigmodus te zetten.

3. Perfectionisme

Alles tot in detail goed willen doen, terwijl het eigenlijk echt niet nodig is. Je komt in tijdsnood en je raakt achter op schema. Dus: probeer net even iets minder perfectionistisch te zijn en bekijk dan hoe erg het eigenlijk wel niet is als je het niet af hebt kunnen ronden zoals je graag had gewild.

4. Snoooooooooze

Ik maak mij hieraan ook enorm schuldig, terwijl ik weet dat het beter is om direct naast je bed te springen. Want als je weer in slaap valt, verlies je alertheid en word je later wakker maar dan wel moe en chagerijnig waarschijnlijk. Dus: wekker uit, voeten uit bed en begin aan een productieve ochtend!

5. Geen beweging

Geen beweging, geen energie, geen productiviteit. Simple as that! Staand werken achter het bureau zou zelfs de productiviteit met 46% verhogen. Deze heb ik overigens nog niet geprobeerd, maar ik probeer wel vaak in beweging te blijven. Dus: ga naar de wc op een andere etage. Of ga even een praatje maken op een andere afdeling.

6. Altijd ‘ja’ zeggen

Het is zo prettig om anderen uit de brand te kunnen helpen, maar hier gaat het vaak fout. Jij helpt een ander en jouw productiviteit staat even op pauze. Je moet weer opnieuw in het ritme komen waar je mee begonnen was. Bedenk goed of je ook echt de tijd en ruimte er voor hebt. Het is echt niet erg om eens ‘nee’ te zeggen.

7. Vergaderingen

In vele soorten en maten. Maar is het echt nodig dat je erbij bent? Of kun je de vergadertijd wellicht inkorten en concreter aanpakken? Dus: accepteer geen vergadering waarbij geen agenda is. Of bekijk of de vergadertijd gehalveerd kan worden.

8. Geen voldoende slaap

Een goede nachtrust is essentieel. Het verhoogt de productiviteit en geluk. Dus: niet te laat naar bed en zorg voor zo min mogelijk afleidingen. En vergeet natuurlijk niet je wekker op de juiste tijd in te stellen zonder extra snooze-tijd ;-)

9. Mailbox: check

Elke keer dat we onze mail checken, verliezen we 25 minuten van onze werktijd. Best veel. Dus: schakel Outlook uit of stel hem zo in dat hij maar een paar keer per dag mail ophaalt.

10. Geen ontbijt

Om te werken en dus productief te zijn, hebben we brandstof nodig. En zonder brandstof komt jouw auto ook nergens. Dus: zorg voor een goed ontbijt voordat je aan de dag begint.

Ik ben benieuwd hoeveel van de 10 killers je bij jezelf herkent.


3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

CONTACT

  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon

Virtual Focus

Corina Evers

06-120 830 60

corina@virtualfocus.nl

 

KvK nr: 65232941

BTW id: NL002053428B49

© 2016-2020  Alle rechten voorbehouden bij Virtual Focus

Neem contact op