Prikkel het brein

Bijgewerkt: 2 jun 2020


Naast dat ik enhousiast word van het maken van een presentatie om het visuele aspect, ben ik ook nieuwsgierig naar wat het voor effect heeft op ons brein. Een presentatie is zo veel meer dan alleen informatie over brengen. Veel meer....

Geen woorden maar visuals

Visuals (foto's, icoontjes en logo's) zijn namelijk makkelijker en sneller te onthouden. En ons brein heeft minder tijd nodig om te begrijpen wat er staat. Neem bijvoorbeeld een verkeersbord.... Je weet in één oogopslag wat wel mag of juist niet. Er is geen ondertiteling voor nodig dus ook in het buitenland begrijp je vaak wat er bedoeld wordt.

Dat geldt ook voor slides. Als je in je presentatie gebruik maakt van de juiste, ondersteunende visuals, dan hoeft het publiek weinig moeite te doen om te zien wat er staat. Extra voordeel: een visual is sneller en langer te herinneren. Een week later en waarschijnlijk langer.

Vol proppen

We proberen altijd zo veel mogelijk informatie in 1 slide te proppen. Niets mag ontbreken. Het liefst ook nog een grafiek erbij die op het verhaal ernaast van toepassing is Waarom? Is het niet veel prettiger om de informatie te verdelen over meerdere slides? Of zelfs.. gewoon weglaten! Te veel informatie leidt alleen maar af. Bij te veel informatie gegeven in een korte tijd, wordt namelijk niet opgenomen in ons brein.

TIP: als je alle informatie mee wil geven aan je publiek die er volgens jou toe doet, maak er dan een handout van. voorkom dat iedereen driftig gaat zitten schrijven of typen en laat dit ook voor de presentatie weten.

Skip the bullet points!

Seriously ... een opsomming van een aantal zinnen lijkt vaak zo overzichtelijk. Maar tijdens een presentatie heb je maar kort tijd om al die zinnen te lezen. Onze ogen (en dus ons brein) weten niet meer waar ze zich op moeten focussen. Dus eigenlijk onthouden we gewoon amper iets van wat we hebben gelezen. Tel daar een spreker bij op die dezelfde zinnen voorleest en het feest is compleet. #not

Hou het simpel. En wil je echt toch een opsomming laten zien, kies dan voor steekwoorden en onderbouw deze met een verhaal. Want het gaat namelijk om jouw verhaal. En niet om een voorgelezen stuk dat ze ook in een document mee gaan krijgen. Het is het enthousiasme en de inspiratie die je over wil brengen.

Tip: maak bij een opsomming elk woord een voor een wit en houd de rest lichtgrijze. Zo valt alleen dat woord op wat je wil aanstippen. Vind je brein ook fijn. 😉

Kleuren

Ook al zou je denken dat een witte achtergrond met donkere letters beter is om te lezen, een slide met een donkere achtergrond is een stuk prettiger.

Het geeft meer rust aan de ogen en daardoor zijn ogen niet constant bezig met focussen. Geef het kernwoord een andere kleur zodat deze nog beter opvalt in een zin. Hieronder een voorbeeld waarbij het postieve ook groen is en het negatieve rood. Ook dit geeft een extra dimensie aan het geheel.

Straal professionaliteit uit en verras het publiek met een frisse presentatie. Je laat zien dat je ook aan de presentatie zorg en aandacht hebt besteed. Zij hebben de tijd én moeite genomen om naar jou te komen luisteren. Zorg er dan ook voor dat ze niet in slaap vallen. ;-)

Succes!


38 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Icoontjes

CONTACT

  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon

Virtual Focus

Corina Evers

06-120 830 60

corina@virtualfocus.nl

 

KvK nr: 65232941

BTW id: NL002053428B49

© 2016-2020  Alle rechten voorbehouden bij Virtual Focus

Neem contact op