Presentatie creativiteit (1/2)

Bijgewerkt: 2 jun 2020


We hebben vaak weinig tijd, willen snel even een goede presentatie in elkaar zetten. Helaas gebeurt dit dan ook op het laatste moment, in veel gevallen een paar dagen van te voren. De spanning bouwt op waardoor de creativiteit afneemt. Die creativiteit die juist zo noodzakelijk is voor het ontwerpen van een presentatie. Belangrijk om jouw ideeën en informatie die in je hoofd zit goed en helder op papier te krijgen. Dus ga je lekker aan de slag met PowerPoint, niet waar?

Naast dat we ooit eens geleerd hebben dat we veel tekst in onze slides moeten gebruiken (als opsomming), hebben we ook geleerd om een presentatie te maken in PowerPoint zelf. We nemen een standaard template en gaan vervolgens aan de slag met alles in de slides te proppen wat in ons hoofd zit. We willen niets vergeten aangezien alles belangrijk is om te vermelden... denken we... Het resultaat: een explosie aan informatie. Als spreker weet je welke info dit is, dit heb je immers geoefend en zelf uitgewerkt (toch?). Alleen jouw publiek ziet dit voor het eerst en weten niet waar ze moeten kijken. De tekst komt in 1x op het scherm waardoor iedereen gaat lezen.

Maar wist je dat te veel geschreven informatie niet snel en lang onthouden kan worden? Daarnaast het feit (wetenschappelijk bewezen) dat lezen en luisteren niet samen gaan. Ons brein kiest al snel voor lezen. En dan is jouw rol als spreker toch weggezakt. Dat is toch wel heel erg jammer! Want ook daar heb je de benodigde voorbereidingstijd voor genomen. Het is dan ook zo veel beter dat de informatie op de slides beperkt is. Houd het kort, gebruik afbeeldingen of icoontjes. Jouw verhaal gaat de rest doen. Daar zit jouw enthousiasme in, jouw kennis én gevoel. Pak de aandacht van de mensen vast door ze te inspireren met jouw verhaal.

PowerPoint is een presentatie tool en geen ontwerp tool. Omdat je start met het maken van jouw verhaal, jouw presentatie in PowerPoint, geef je jouw brein niet voldoende ruimte om creatief te zijn.

Hoe je je creativiteit anders in zet en jouw verhaal gestructureerd kan gaan vorm geven, lees je in deel 2.


109 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Icoontjes

CONTACT

  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon

Virtual Focus

Corina Evers

06-120 830 60

corina@virtualfocus.nl

 

KvK nr: 65232941

BTW id: NL002053428B49

© 2016-2020  Alle rechten voorbehouden bij Virtual Focus

Neem contact op