Kan een PowerPoint je presentatie versterken? Zeker weten!

Bijgewerkt: 2 jun 2020


Ga jij binnenkort een presentatie geven en maak je dan gebruik van PowerPoint? Dat geeft een zeer leuk effect omdat je beeld en geluid samenbrengt. In dit artikel geef ik je graag een aantal voorbeelden en 5 presentatietips. Dit zodat jij goed voorbereid je presentatie kan starten!

Eerst geef ik je een paar gave voordelen van het gebruik van PowerPoint:

  • Je maakt de presentatie visueel voor het publiek, hierdoor kun je het publiek echt meenemen in jouw verhaal. Je geeft letterlijk beeld bij je tekst.

  • Je kunt er media aan toevoegen, denk aan: afbeeldingen en video’s. Daarnaast kan je gave effecten toevoegen zodat je jouw presentatie speels houdt. Je maakt er al praktisch een eigen video van.

  • Je houdt het publiek wakker, omdat er iets bewegend te zien is. Hierdoor trigger en vergroot je de spanningsboog van het publiek.

Uiteraard had ik je ook 5 presentatietips beloofd, dus let’s go.. we beginnen bij:

1. Zorg dat het beeld voor iedereen te zien is Jouw publiek is het belangrijkste van je gehele presentatie, zorg er daarom voor dat zij het beeld goed kunnen zien. Controleer vooraf een aantal stoelen in de zaal of het beeld daar ook scherp is of dat ze het überhaupt kunnen zien. Het gebeurt echt dat er stoelen worden gezet schuin achter een paal. Dit kan je vooraf echt voorkomen!

2. Blijf in contact met het publiek Het is heel logisch dat je regelmatig naar het scherm kijkt. Je PowerPoint is immers de rode draad van jouw presentatie. Alleen hier verlies je wel het contact met het publiek mee. Blijf altijd bewust van je eigen focus. Kijk jij naar het scherm, dan kijkt het publiek ook naar de scherm.

3. Praat in komma’s

Met een PowerPoint presentatie geef je het publiek meerdere aandachtspunten om naar te kijken. Het is verstandig om rustig te blijven praten, aangezien ze hierdoor beter je inhoud kunnen opslaan. Ook al denk jij dat je al traag praat is het voor de luisteraar niet traag, maar juist prettig te verstaan.

4. Sta niet voor het scherm Waar ga jij staan ten opzicht van het scherm? Het kan storend overkomen als jij paalrecht voor het scherm gaat staat. Tevens kan jouw lichaam schaduw ook op het beeld te zien zijn, wat weer afleidend kan werken. Controleer daarom altijd vooraf waar jij precies wel en niet kan wandelen op het podium.

5. Zorg voor een presenter

Een presenter is een afstandsbediening die jij tijdens je presentatie in je hand houdt. Zo kan jij doorklikken naar de volgende dia, zonder dat dit het publiek echt gaat afleiden. Hierdoor behoud je de focus van het publiek naar het scherm en naar jou toe.

Daarnaast is het altijd goed om jezelf te zijn op het podium. Het publiek wilt namelijk de persoon achter het bedrijf zien. Dit kun je alleen goed doen, wanneer jij echt jezelf bent op het podium.

Succes en veel plezier met het geven van jouw presentatie.

Met een sprekende groet,

Martiena | Echt Presenteren

Deze blog is geschreven door Martiena – Presentatie Coach bij Echt Presenteren en Echt Trainen

Als presentatiecoach helpt zij ondernemende experts, deskundige en specialisten om zichzelf beter te presenteren. Zo kun jij voortaan ook presenteren vanuit je eigen vakgebied en gaan schitteren voor een (groot) publiek.

‘Iedereen kan leren presenteren, jij ook’

Wil je meer tips & tricks lezen over presenteren?

https://echtpresenteren.nl/alles-over-presenteren/

#presenteren #powerpoint #techniek #spreken

38 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Icoontjes

CONTACT

  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon

Virtual Focus

Corina Evers

06-120 830 60

corina@virtualfocus.nl

 

KvK nr: 65232941

BTW id: NL002053428B49

© 2016-2020  Alle rechten voorbehouden bij Virtual Focus

Neem contact op