Slide overgangen

Bijgewerkt: 2 jun 2020


In PowerPoint zitten heel veel verschillende soorten slide overgangen. En als je die goed inzet, kun je daar heel gave dingen mee maken. Het mag echter niet afleiden van de boodschap die je wil overbrengen maar kan wel ergens de nadruk op leggen. Bijvoorbeeld de slide overgang 'Paginakrul' als je meerdere documenten wil laten zien. Of 'Flits' bij het laten zien van een geweldige foto die je zelf hebt gemaakt.

Hieronder leg ik een aantal voorbeelden uit die ik graag zelf gebruik:

Fade

Om er geen hele show van te maken, moet je voorzichtig zijn dat je niet teveel verschillende slideovergangen in een presentatie gebruikt. Bij het maken van een nieuwe presentatie staat de slide overgang standaard op 'geen'. Als je deze zo laat staan, dan is de overgang naar de volgende slide heel abrupt en direct. Om dit geleidelijk te laten verlopen, kun je de overgang 'fade' instellen. Hierdoor verloopt de overgang van de ene naar de andere slide minder een stuk aangenamer.

Duwen

Deze slide overgang is een mooie oplossing als je teveel informatie hebt voor op één slide. Verdeel de informatie dan over 2 slides in plaats van alles in een te proppen. Verbind deze informatie met elkaar door gebruik te maken van de slide overgang 'Duwen'. Het publiek weet dat deze info bij elkaar hoort.

  1. Extra instelling 'vanaf rechts' Bijvoorbeeld met een lange tijdslijn. Er staat dan teveel op 1 slide waardoor jouw publiek niet meer weet waar ze moeten kijken. Verdeel de jaartallen dus over 2 slides. En laat de tijdslijn op de 1e slide overlopen naar de tijdslijn op de 2e slide. Stel de laatste slide in als overgang 'Duwen' naar rechts. Gebruik een subtiele animatie voor de opbouw van de jaartallen (en lijntjes die de verbinding maken tussen de jaartallen) om de focus van het publiek op de juiste plek te houden. De achtergrondafbeelding zoals hieronder gebruikt is dezelfde. Alleen is de foto op de 2e slide gespiegeld zodat je dat in de overgang niet ziet.

  1. Extra instelling 'naar beneden Deze slideovergang kun je bijvoorbeeld gebruiken bij een stappenplan maar die net als met de tijdslijn te lang is om op 1 slide te zetten. Hier gaat het ook hetzelfde: opknippen in 2 delen en verdelen over 2 slides. Ook de achtergrondafbeelding is in 2 verdeeld.

Morphing

Dit is mijn favoriet, zit in Office365 en PowerPoint2019. Hierbij heb je 2 slides met één gemeenschappelijk object. Wat er met deze slide overgang gebeurt is dat je 1 slide kopieert en in een van de slide een aanpasssing doet van een object. Zo kun je bijvoorbeeld een object op de ene slide klein afbeelden en op de 2e vergroten. In presentatiemodus zie je dan dat het object van klein naar groot wijzigt. Of je plaatst op de 1e slide rechtsboven en op de 2e slide linksboven. Met de morph-overgang zie je het object dan verplaatsen.

De verschuivende objecten in mijn digitale visitekaartjes zijn ingesteld met deze overgang. Klik hier voor het digitale visitekaartje en hier voor een ander voorbeeld.

Oplossen

Als je een subtiele overgang wil gebruiken, dan is 'Oplossen' een goede keuze. Het valt niet direct op maar het is een leuke onderbreking in het geheel.

Er zijn 48 verschillende slide overgangen in de nieuwe PowerPoint-versies dus daar zal vast wel iets voor jou tussen zitten.

En mocht je advies nodig hebben welke je het beste kan gebruiken bij een specifiek onderwerp... ik help je graag!


65 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Icoontjes

CONTACT

  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon

Virtual Focus

Corina Evers

06-120 830 60

corina@virtualfocus.nl

 

KvK nr: 65232941

BTW id: NL002053428B49

© 2016-2020  Alle rechten voorbehouden bij Virtual Focus

Neem contact op