Social media visuals: Canva vs. PowerPoint

Bijgewerkt: 2 jun 2020


Op social media worden veel visuals gebruikt ter ondersteuning van een verhaal, idee of een quote. We zijn namelijk sneller getriggerd als er een mooie of inspirerende visual bij staat zodat we verder gaan lezen. En dat is wat wij als zender willen. We willen graag dat onze kennis gelezen wordt zodat we volgers inspireren of een zetje kunnen geven in een bepaalde richting.

Deze visuals worden voor een groot deel gemaakt in Canva. Canva is een online ontwerptool waarin veel mogelijkheden zitten om een visual te maken. Het heeft super handige templates die je voor elk moment en social media platform wel kan gebruiken. Daarnaast kun je ook voldoende inspiratie vinden om uitnodigingen te maken, een Facebook cover of een presentatie. Voldoende mogelijkheden om voor jouw bedrijf iets moois te maken.

Naast dat PowerPoint natuurlijk een presentatietool is, gebruik ik het programma ook voor het maken van al m'n social media uitingen. Een foto bewerken, template maken of een filmpje met animatie. Dit is allemaal mogelijk en daarom wil ik je graag een andere kant laten zien van PowerPoint. Misschien is het ook iets voor jou. Daarom zet ik hieronder kort de voor- en nadelen op een rijtje.

Templates

Beide programma's beschikken over templates. Canva heeft enorm veel, compleet met patronen en diverse lettertypes. Keuze genoeg maar soms kom je op social media die ene layout toch net iets te vaak tegen. Maar het is absoluut heel handig om iets te maken wat bij jou past.

PowerPoint heeft ook templates. Die zijn uiteraard gemaakt voor het maken van presentaties. Deze templates kun je ook zelf aanpassen naar eigen smaak. Jouw sausje er overheen gooien. Maar in PowerPoint kun je ook jouw (bedrijfs)template maken die je elke keer opnieuw kan gebruiken. Zet jouw logo erin, voeg foto's toe of vormen in jouw bedrijfskleuren. Inspiratie voorbeelden zijn er voldoende te vinden op Pinterest. Zoek maar eens op 'PowerPoint' en 'template' en je krijgt behoorlijke wat ideeën waar je verder mee aan de slag kan.

Animatie

In Canva heb je helaas geen animatie. En dat is wat ik toch wel heel erg gaaf vind om toe te voegen aan een visual. Afbeeldingen of icoontjes die bewegen. En die de aandacht leggen op jouw service of product. En met een presentatie of een infographic is een opbouw van informatie voor ons brein wel heel prettig. Je krijgt niet alle informatie in 1x maar gedoseerd. Stap voor stap opbouwen.

PowerPoint heeft deze mogelijkheid wel. Specifieke woorden selecteren, animiatie toevoegen om deze woorden na een aantal seconden te laten zien. Een quote die zin voor zin zichtbaar wordt. Of een mooie opbouw om uiteindelijk bij jouw boodschap te eindigen. Kies voor de juiste animatie om er extra nadruk op te leggen.

Formaten

In Canva staan voor heel veel social media kanalen de juiste afmetingen al ingesteld. Instagram, Facebook, Twitter of Pinterest. Je kiest het voor jou geschikte formaat en je gaat aan de slag met de vormgeving en het vullen van jouw informatie.

PowerPoint heeft als standaard maar 2 formaten en die zijn natuurlijk geschikt voor presenteren op een scherm: een rechthoek. Andere formaten zijn echter wel gewoon aan te passen. Het formaat voor Instagram is vierkant en voor LinkedIn en Facebook rechthoekig. In het menu 'Ontwerpen' kun je de diagrootte wijzigen naar wens. Zodra je de instellingen hebt gewijzigd kun je deze bewaren als een PowerPoint-bestand en bewaren voor een volgende keer.

Of je gebruik maakt van Canva of toch misschien PowerPoint wil gaan proberen is uiteraard jouw keuze. En als je meer wil weten over het gebruik van PowerPoint voor social media... Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt... Ik help je graag verder!


153 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Icoontjes

CONTACT

  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon

Virtual Focus

Corina Evers

06-120 830 60

corina@virtualfocus.nl

 

KvK nr: 65232941

BTW id: NL002053428B49

© 2016-2020  Alle rechten voorbehouden bij Virtual Focus

Neem contact op