Animatie: de basics

Bijgewerkt: 2 jun 2020

De slagroom op het ijs, de kers op de appelmoes of de olijf in de Martini. En een presentatie kan niet zonder animatie.

Animatie zetten we in om het publiek wakker te houden want we willen voorkomen dat zij tijdens een oersaaie PowerPoint in slaap vallen. Daar staat het programma namelijk ook om bekend. PowerPoint is suf en saai en dat ligt echt niet aan de gebruiker of degene die de presentatie maakt.


We gebruiken het programma zoals we het 10 of 20 jaar geleden hebben geleerd en daar zijn we tevreden mee. Vooral geen nieuwe dingen leren en vertrouwd vast houden aan het oude. Nieuwe dingen daar is geen tijd voor in deze snelle maatschappij.


Dus blijven we bij het oude vertrouwde. Dat geldt ook voor animatie: dit is niet meer weg te denken uit een presentatie. En natuurlijk gebruiken we animatie ook om te verrassen. Vanuit verschillende hoeken laten we volledige zinnen of verrassende cliparts invliegen. Zodra er iets op het scherm beweegt, dan worden onze ogen daarnaar toe getrokken.


Door het effectief inzetten van animatie kunnen we ons publiek heel snel afleiden van ons verhaal. Want het is namelijk niet de bedoeling dat ze naar jou als spreker luisteren. In openbaar spreken is al eng genoeg, laat staan dat iedereen vol belangstelling naar je kijkt.


Liever geen aandacht voor jou dus moeten we er voor zorgen dat wat er op het scherm staat, dat dat veel tijd kost om te lezen en te begrijpen. Waar we het vooral niet voor willen gebruiken, is om complexe of veel informatie stap voor stap op te laten bouwen.

Het beste is ook om zoveel mogelijk informatie in een keer te laten zien. We moeten het ons brein ook weer niet te makkelijk maken.


Beter 1 overvolle slide, dan 10 slides met 1 zin.


Stap voor stap informatie opbouwen door middel van animatie is handig om het beter en sneller te begrijpen maar dat is niet het probleem van de spreker. Tijd is geld dus moet de kijker maar net even wat meer moeite doen.

Maar welke animaties heb je dan nodig? Wat zijn de leukste om toe te voegen in een presentatie? Hieronder mijn top 3:


1. Stuiteren

De meest voorkomende die je kunt gebruiken. Doet het heel goed bij bullet points. Is verrassend en is een echte must in een (Death by) PowerPoint.


2. Spiralen in

Komt ergens vanaf rechtsboven met een noodgang neergekletterd nadat het eerst een drukke bocht heeft gemaakt. Succes verzekerd! Pas hierbij ook niet de tijdsduur aan. Het liefst zo snel en abrupt mogelijk voor het beste effect.


3. Molentje

Deze mag natuurlijk niet ontbreken! Hoe toepasselijk om het molentje te gebruiken in een internationale presentatie. Zet bij deze animatie de standaard duur van 2 seconden terug naar 0,50.


Conclusie: zorg voor een ademloze presentatie. Het woord 'animatie' is namelijk afgeleid van het Latijnse woord anima dat 'de adem van het leven' betekent.

Uiteraard is alles wat hierboven staat natuurlijk met een dikke vette knipoog geschreven. Als je animatie goed en effectief inzet dan maak je het jouw kijker echt een stuk makkelijker en aangenamer.

Hulp nodig of heb je een vraag? Je weet me te vinden ;-)


11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Icoontjes

CONTACT

  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon

Virtual Focus

Corina Evers

06-120 830 60

corina@virtualfocus.nl

 

KvK nr: 65232941

BTW id: NL002053428B49

© 2016-2020  Alle rechten voorbehouden bij Virtual Focus

Neem contact op