Mindmappen - Tony Buzan

Bijgewerkt: 18 jun 2020

In mijn vorige blog schreef ik over snel lezen en de voordelen ervan. Maar als je zoveel boeken leest en zoveel informatie opneemt, hoe kun je dat in hemelsnaam allemaal goed onthouden? Natuurlijk had ik daar ook een oplossing voor, het boek Mindmappen van Tony Buzan.

Volgens Wikipedia is een mindmap een diagram opgebouwd uit teksten, begrippen, relaties en/of plaatjes die geordend zijn in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema. Om dit thema heen komen vertakkingen te staan die een verband hebben met het centrale thema. Ook aan deze vertakkingen kunnen weer subonderwerpen worden gekoppeld. Al deze (sub)onderwerpen worden opgeschreven in 1 steekwoord en geen hele zinnen.
Voordeel van een mindmap Vroegâh schreef ik mijn aantekeningen in een notitieboek. Maar dat blijkt niet inspirerend en creatief te zijn volgens Tony Buzan, de bedenker van de mindmap. Ook maken geschreven aantekeningen het moeilijk om het genoteerde te onthouden. Daarnaast stimuleren ze het brein niet op een creatieve manier, omdat het ons brein ervan weerhoudt om associaties te maken. Buzan noemt ook nog verlies aan concentratievermogen, verlies van zelfvertrouwen en het ondervinden van verveling en frustratie en onze liefde voor het leren.

Het voordeel van het maken van een mindmap, is dat het onze motivatie, concentratie en het organiseren van ideeën vergroot. Je krijgt grip op de ontwikkelingen van jouw denkprocessen en je zet je creatieve denkvermogen aan het werk. Je brein wordt op een andere manier aan het werk gezet dan dat je zou doen bij het ‘normaal’ noteren van aantekeningen.

“Aantekeningen in één kleur zijn visueel saai. Ze worden daarom verworpen en vergeten.”

Toepassen Je kunt mindmappen voor diverse dingen gebruiken. Ik ben tijdens het lezen van dit boek gestart om een mindmap te maken van elke dag. Daarin schrijf en teken ik maximaal 10 onderwerpen waar ik mijn focus op wil hebben die dag. Ik teken voornamelijk dezelfde onderwerpen zoals persoonlijke ontwikkeling, inspiratie- en leermomenten. Op die manier heb ik elke dag snel overzichtelijk. En als ik ze dan terug bekijk, kan ik sneller verbanden leggen.

Ik gebruik het voor het samenvatten van een boek zodat ik makkelijker en overzichtelijker een blog kan schrijven. Tijdens het lezen noteer ik per onderwerp steekwoorden, zodat alles netjes bij elkaar staat. Als het verzamelen klaar is, maak ik bijna altijd nog even een nieuwe. Dat doe ik omdat sommige woorden niet altijd direct op de juiste plek staan. Dan voeg ik ook gelijk beelden toe.

Ook kun je het gebruiken om te brainstorm, te leren, een presentatie voor te bereiden of een beslissing ergens in te nemen.

Zelf doen! 1. Papier Gebruik een wit A3 of A4 vel. En begin met je centrale thema in het midden.

2. Kleuren Door kleuren te gebruiken maak je onderscheid tussen de diverse onderwerpen. Met 12 viltstiften in diverse kleuren heb je voldoende om een mindmap te maken.

3. Beelden Spreek je creativiteit aan en ga lekker aan de slag met icoontjes of simpele tekeningen. Deze versterken het beeld van de mindmap zodat je de geschreven informatie nog langer en beter onthoudt. Want een icoontje of symbool is sneller door ons brein te verwerken dan een hele lange zin. 4. Pas aan Het kan best zijn dat de 1e mindmap nog niet naar volle tevredenheid is. Dus pas aan waar nodig, voeg toe als je nieuwe ideëen of inzichten hebt gekregen. Of maak hem helemaal opnieuw. Je moet dit zeker niet zien als een mislukking maar meer als extra oefening. 5. Kijk terug Zeker tijdens het leren is het van belang om een mindmap meerdere keren opnieuw te bekijken. Herhaling is key!

Over het boek In het boek staat veel achtergrondinformatie waarom mindmappen goed is voor ons brein en er staan veel voorbeelden in van mindmaps die door anderen zijn gemaakt. Er is aandacht voor het maken van een digitale mindmap want ook dat is mogelijk! Daarnaast wordt uitvoerig beschreven hoe je een mindmap moet aanpakken op het gebied van brainstormen, beslissingen maken of om te studeren. 


Lees dit boek zeker als je kennis wil maken met een unieke methode, waarbij je dingen beter kunt onthouden of op briljante ideeën wilt komen. Ik heb inmiddels al aardig wat nieuwe ideeën genoteerd. Uiteraard in een mindmap

14 keer bekeken2 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Stilte

CONTACT

  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon

Virtual Focus

Corina Evers

06-120 830 60

corina@virtualfocus.nl

 

KvK nr: 65232941

BTW id: NL002053428B49

© 2016-2020  Alle rechten voorbehouden bij Virtual Focus

Neem contact op