Dubbel blog over bloggen

Na het snel lezen en mindmappen was dit onderwerp het volgende op mn to-read lijstje. Het vele lezen gaat moeiteloos door, het schrijven van reviews is daarentegen nog een ander verhaal (#woordgrap). Wat kan ik nog leren om het mezelf makkelijk te maken? Waar start ik? Waar moet ik opletten en zijn er nog bepaalde regels of tactieken waar ik rekening mee moet houden? Wat doe ik als ik een #writersblock krijg? Op zoek naar een boek in de bibliotheek want die stond dit keer niet in mijn eigen boekenkast. In de bibliotheek trok het boek Beter bloggen van Karin Ramakers mijn aandacht. Frisse kleurtjes en veel icoontjes. 

Het boek is verdeeld in 3 delen: hart, hoofd en handen. Elk deel geeft voldoende informatie op de volgens gebieden:

  1. Hart: waarom jouw verhaal belangrijk is, hoe je jezelf motiveert om te starten en het zoek naar je eigen schrijfstijl. En wat voor voordelen kan het jou zakelijk brengen?

  2. Hoofd: wat te doen tegen angst, kramp en perfectionisme. Ook in dit deel wordt personal branding en marketing onder de loep genomen. 

  3. Handen: de vorm en inhoud van jouw blog. Welke ingrediënten heb je nodig om er iets leuks van te bakken (nog een woordgrap). Structuur aanbrengen in je blog, hoe schrijf je een pakkende blogtitel en waar vind je onderwerpen om over te schrijven?

Het boek bevat ook 8 blogopdrachten om zelf mee aan de slag te gaan, een blogchecklist en creativiteitstips. Het boek leest makkelijk en met zijn 138 pagina's bevat het meer dan genoeg informatie om te starten met bloggen. Omdat dit boek echt puur gericht is op degene die overwegen om te gaan bloggen was het achteraf gezien niet voor mij de juiste keuze geweest.

Maar doordat ik in mijn Insta-stories liet zien dat ik dit boek las, kreeg ik van Pukster wel dé tip voor het juiste boek: Blogboek van Kelly Deriemaeker. Waar het andere boek echt blijft bij het starten, behandelt dit boek nog meer onderwerpen en gaat net even iets verder de diepte in. Denk hierbij aan je eigen schrijfstil vinden, op zoek gaan naar onderwerpen. Maar ook hoe je het blog kan organiseren om te blijven schrijven. Plannen dus! Ook wordt er veel aandacht besteed aan de opzet van het blog: een pakkende blogtitel, de openingszin en het gebruik van goede foto's.

Maar bloggen is meer dan alleen schrijven. Er moet ook gedacht worden aan lezers vinden, het blog SEO-proof maken, het checken van statistieken, fiscaliteit en manieren om geld te verdienen met bloggen. Ook is een hoofdstuk aanwezig voor het vloggen, de videovariant van bloggen. Het laatste hoofdstuk is ingericht voor troubleshooting: het overwinnen van blogdipjes, copyright, privacy, handige sites en nee durven zeggen tegen allerlei verzoekjes. Het boek bevat tips van diverse blogexperts (mode, eten of reizen en is na elke hoofdstuk (9 stuks) voorzien van 15 ideeen voor je volgende blogpost).

Kortom: 2 leuke boeken, makkelijk leesbaar en bevat veel informatie. Mijn voorkeur gaat uit naar Blogboek want die is minder zakelijk geschreven en bevat veel humor. 

Welk boek zou jij gaan lezen nu?

9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Stilte

CONTACT

  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon

Virtual Focus

Corina Evers

06-120 830 60

corina@virtualfocus.nl

 

KvK nr: 65232941

BTW id: NL002053428B49

© 2016-2020  Alle rechten voorbehouden bij Virtual Focus

Neem contact op