Ik ben niet verlegen, ik ben introvert

Tot een jaar geleden snapte ik er niets van: als ik terug kwam van netwerkborrels, kennismakingsgesprekken of andere bijeenkomsten dan zat ik met een knoop in m'n maag. Een leeg gevoel, emotioneel of geirriteerd. Geen idee wat er aan de hand was en ondertussen ging ik behoorlijk twijfelen aan mezelf. Ligt het aan m'n leeftijd?

Tot ik het boek Quiet van Suzan Cain las. Er begon mij licht wat te dagen. Dingen waren herkenbaar. Zou ik dan toch niet 'raar' zijn? Ik besloot er meer over te gaan lezen. Tijdens het lezen van het boek 'Introvert' van viel mijn mond open: dit was ik! Ik las een boek over hoe in elkaar steek! Eindelijk begreep ik meer van mezelf. Waarom ik mij op veel momenten ongemakkelijk voelde. Of als ik ergens was en hoe gezellig het ook was, ik toch ook wel graag naar huis wilde. Harde geluiden en lichtflitsen maken me onrustig, grote groepen mensen zorgen ervoor dat ik me terug wil trekken. Ik ben introvert!

"Jij introvert? Maar je bent helemaal niet verlegen"! Dat is iets wat ik vaak te horen krijg. Maar introvert zijn, is niet hetzelfde als verlegen zijn. Bij verlegen zijn, is een persoon onzeker of bang om iets te zeggen. Bij introverten komt er minder snel of weinig uit omdat onze hersenen anders in elkaar steken. Daarnaast hebben we meer rust en ruimte nodig om de batterij op te laden.

Het denkproces van een introvert persoon legt een langere weg af in het brein dan bij een extravert persoon. We hebben hierdoor ook meer tijd nodig om over dingen na te denken voordat we uberhaupt iets roepen. En vaak genoeg is de discussie of het gesprek dan al weer heel erg anders en besluiten we maar om ons mond te houden.

De manier om op te laden, is om stilte op te zoeken. Het liefst kruip ik weg in m'n stoel in een hoekje van de kamer naast de boekenkast. Dat helpt. Ik ben er bij maar net genoeg op afstand van de drukke tv.

Simon Sinek (zelf ook introvert) legt het makkelijk uit: een introvert staat 's ochtends op met 5 muntjes en bij elk sociaal contact levert de introvert een muntje in. Een extravert persoon wordt wakker zonder muntjes en krijgt bij elk sociaal contact een muntje.


Voor mezelf heb ik meer rust omdat ik weet dat ik niet 'anders' ben. Alleen is het in de 'buitenwereld' toch nog wel aanpassen. Die is immers ingesteld op extraverten. Dus mocht je iemand tegenkomen die wat op de achtergrond is of niet snel een mening geeft, bedenk dan dat je wellicht te maken hebt met een introvert en die gewoon heel even de rust en de ruimte moet gunnen om los te komen.

2 keer bekeken0 reacties