Lees! - Jan-Willem van den Brandhof

Bijgewerkt: 24 jun 2020

De boekenstapel die ik thuis heb en wil lezen (en die nog op mijn boeken-lees-verlanglijstje staan) is hoog en blijft groeien. Elke dag plan ik bewust minimaal 30 minuten in om te lezen. Ik wil altijd weer meer lezen. Nieuwe onderwerpen, technieken of omdat ik ergens een oplossing voor zoek. Vaak zijn dat boeken voor persoonlijke ontwikkeling of op het gebied van ondernemen.


Maar ja, die stapel wordt niet kleiner en ik wel een beetje bij wil blijven van alles en nog wat (omdat ik wil... niet omdat het moet) moest ik wel iets verzinnen. Snel lezen dus! Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat ik daar ook 2 boeken van in de kast heb staan. Lees!  van Jan-Willem van den Brandhof had ik al eerder gelezen. Dus heb ik die nog maar een keer uit de kast gepakt. En dat is gelijk ook een ding wat in het boek staat: bij snellezen en beter onthouden is het van belang om een boek meerdere keren te lezen. Het liefst zelfs 4 of 5 keer!

De techniek van snel lezen is, is dat we onszelf uitdagen om sneller te lezen dan dat we spreken. We praten namelijk veel langzamer dan we kunnen lezen en dat remt de snelheid van ons lezen af.  Of we komen tot de conclusie dat we tekst hebben gelezen maar het vervolgens niet meer weten wat we hebben gelezen omdat ons hoofd aan iets anders dacht op dat moment.. Dus gaan we weer hetzelfde stuk opnieuw lezen (schuldig). 

“Wie meteen wil onthouden en begrijpen wat er staat, leest namelijk te traag.”

Vroegâh op school hebben we leren lezen met onze vinger erbij (tenminste... dat was in mijn tijd wel zo) maar daarna leerde we het weer af omdat het stom staat. Maar het helpt echt! Doordat je een pen/potlood/markeerstift onder de lijn beweegt zul je merken dat je veel meer gefocust bent op die pen/potlood/stift en dus ook meer concentratie hebt. En die concentratie is belangrijk om het ritme te verhogen en te behouden.

Maar er komt nog meer bij kijken dan alleen snel lezen. Er zijn meerdere technieken die je kan toepassen: horizontaal, verticaal of oogfixatie. Ook deze technieken worden kort besproken in het boek. Daarnaast is het maken van een mindmap een handige aanvulling van het beter onthouden van de stof van een leerboek, leesboek of rapportage. Hoe je dat doet, lees je in een volgend blog. 😉

Als je nu al nieuwsgierig bent en gelijk wil gaan starten, dan hieronder alvast heel kort een paar stappen. 

  1. Plek. Zorg voor een rustige omgeving waar je niet wordt afgeleid. Maak gebruik van een lessenaar, document houder of laptopstandaard zodat je nek niet bekneld raakt of je hoofd het signaal krijgt dat we in de slaapmodus zitten.

  2. Aanwijzer. Houd een pen, potlood of markeerstift in je hand. Mijn voorkeur is een arceerstift (behalve bij de bibliotheekboeken).

  3. Muziek. Zet eventueel new age of barokmuziek op of nog beter.... gebruik een koptelefoon. De ideale muziek brengt onze hersengolven, hartslag en ademhaling met elkaar in balans en bevordert daarmee het concentratievermogen. 

  4. Start! Beweeg je aanwijzer ritmisch onder de regels door en verhoog je snelheid door je aanwijzer sneller te laten bewegen. 

  5. Highlights. Arceer of onderstreep die woorden die voor jou van belang zijn. Van deze woorden kun je later een mindmap maken.

  6. Lees! Blijf lezen, stop niet en ga niet terug lezen. Houd dat ritme vast. Blijf ook oefenen en je zult merken dat het al snel sneller zal gaan.

De auteur van het boek Lees! leest wel 300-500 boeken per jaar! Het lijkt me echt fantastisch om zo veel te kunnen lezen en ook nog te kunnen onthouden! En dan te bedenken aan de schat van informatie die er allemaal is, die je je zelf eigen kunt maken, jezelf kan verbeteren, als expert nog meer kennis kan vergaren dan dat je nu al hebt! En dus ook weer andere mensen kan helpen. Of je houdt door het sneller lezen juist meer tijd over voor andere dingen om te doen. Want als je de techniek goed onder de knie hebt, kun je wel 3 tot 4x sneller lezen dan dat je nu doet. 

Natuurlijk is het ook een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen maar ik moet zeggen dat ik er de snelheid ook al aardig in heb zitten (ik heb mijn leessnelheid verdubbeld). En zeker als we loslaten dat we alles in een keer willen snappen en onthouden zal het nog een stuk makkelijker gaan.  

Het boek Lees! is vrij dun (110 blz) en leest heel makkelijk en snel! 😂 Zeker als je de techniek gelijk toepast heb je hem zo uit! Ook handig: van elk hoofdstuk en het complete boek is een mindmap gemaakt.Laat je mij weten of het gelukt is? 

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Stilte

CONTACT

  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon

Virtual Focus

Corina Evers

06-120 830 60

corina@virtualfocus.nl

 

KvK nr: 65232941

BTW id: NL002053428B49

© 2016-2020  Alle rechten voorbehouden bij Virtual Focus

Neem contact op