Stilte

Out of the blue kocht ik dit boek. Ik was het nog nergens tegengekomen als boekentip of op social media. De titel (en de rustige cover) trok mijn aandacht. Een boek over introverte mensen, die vaak als verlegen of mensenschuw worden bestempeld. Of geen mening schijnen te hebben. Maar er zit meer achter dan wordt gedacht. En dat is waar dit boek over gaat. Introvert zijn betekent niet dat je niets durft. Dat je niets durft uit te proberen of durft te zeggen. 

Op de achterflap

Minstens een derde van de mensen is introvert. Dat zijn diegenen die de voorkeur geven aan luisteren boven praten; die nieuwe dingen uitvinden en creëeren maar liever niet hun eigen ideeën pitchen. Introverte mensen hebben het moeilijk in onze maatschappij waarin extraversie als de norm beschouwd wordt. Susan Cain laat zien hoe introverten stelselmatig onderschat worden en toont haarscherp de voordelen aan van stil zijn in een wereld vol lawaai.

Lawaai en prikkels worden op een andere manier verwerkt in het brein van introverte personen en dat kan zorgen voor onrust. Dan is stilte en rust vaak de manier om dat te verwerken. 

Dit was voor mij echt een eye opener. Hierdoor besefte ik dat het niet 'raar' is om na een kennismakingsgesprek of netwerkborrel vol met onrust en spanning in mijn lijf weer thuis te komen en vervolgens niets uit mijn handen te kunnen krijgen. En dat er nog meer mensen zijn die liever thuis blijven om te lezen dan de stad in te gaan voor een drankje op het terras. 

Het boek bestaat uit 4 delen:

  1. De extrovert ideaal Hoe kijken we naar extraverte en introverte mensen? Waarom worden 'drukke' personen als leiders gezien? En wat kunnen introverte en extraverte mensen van elkaar leren? 

  2. Jouw biologie, jezelf Wat zit er in onze natuur en wat hebben we ons eigen gemaakt? Kun je als introvert persoon ook als extravert gedragen? 

  3. Culturen In welke culturen zijn er meer of juist minder introverte mensen zijn?

  4. Omgang Hoe kun je als introvert persoon bewegen in een extraverte wereld? En hoe kunnen introverte en extraverte mensen (ook in relaties) beter met elkaar omgaan?

Door dit boek kun je een kijkje nemen in de wereld van introverte mensen en hoe het komt waarom zij meer op de achtergrond bewegen. Door veel voorbeelden begrijp je beter de reden dat zij niet altijd zin hebben in een feestje en liever in hun pyjama thuis blijven. Of waarom het geven van een presentatie een behoorlijke opgave kan zijn. “The secret to life is to put yourself in the right lighting. For some it's a Broadway spotlight, for others a lamplit desk."

Zowel voor extraverte als voor introverte een verhelderend boek om te lezen. De auteur vertelt ook uit eigen ervaring en over diverse onderzoeken die zij gedaan heeft op bijvoorbeeld universteiten van Engeland en Amerika.


Ik heb het boek in het Engels gelezen en dat is prima te doen. Voor de lastige termen hebben we gelukkig Google Translate 😉 Het boek is ook beschikbaar in het Nederlands

Weet jezelf nog niet of je introvert bent? In het boek staan vragen die jou daar een antwoord op kunnen geven. Ik had er 17 van de 20. 

11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

CONTACT

  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon

Virtual Focus

Corina Evers

06-120 830 60

corina@virtualfocus.nl

 

KvK nr: 65232941

BTW id: NL002053428B49

© 2016-2020  Alle rechten voorbehouden bij Virtual Focus

Neem contact op