Snellezen

November 20, 2016

 

De hoeveelheid informatie groeit wonderbaarlijk snel die je op een dag tot je kunt of moet nemen. Je ontkomt er niet meer aan. Email, social media, nieuws etc. Maar wat als je nou eens meer informatie tot je kunt nemen in dezelfde hoeveelheid tijd? Of dezelfde hoeveelheid tekst maar halvering van de tijd? Die tijd kun je dan mooi benutten voor iets anders ;-). De oplossing? Snellezen!

 

 

De valkuilen…

Doordat je hardop leest of binnensmonds, rem je daarmee je leessnelheid af. Blijf niet te lang bij elk woord hangen. En lees vooral niet terug omdat je het idee hebt dat wat je net hebt gelezen, je al weer vergeten bent.

 

 

Snellezen, hoe doe je dat?

Gebruik een pen of potlood, dat helpt namelijk om je ogen te laten focussen op de tekst. Teruglezen voorkom je hiermee. En de kans dat je je laat afleiden, is ook minder groot.

 • Zet muziek op zonder zang. En dan het liefst muziek van ongeveer 60BPM.

 • Onderstreep sleutelwoorden.

 • Gebruik een kookwekker (de Pomodoro techniek, daar hebben we hem weer!).

 • Neem vooraf 10 minuten de tijd om elke pagina globaal maar snel te bekijken.

 • Maak daarna een paar korte aantekeningen over de inhoud van de tekst. Je gaat nu niet met een blanco gedachte aan een stuk tekst beginnen, iets wat helpt bij de motivatie.

 

 

 

Blijf oefenen!

 • Gebruik hiervoor anders weer de Seinfeld-methode om het dagelijks bij te houden.

 • Begin met korte teksten en niet gelijk ‘De Ontdekking van de hemel’.

 • Blijf die pen/potlood gebruiken.

 

 

Stap voor stap aan de slag:

 1. Stel een metronoom in op 60 tikken per minuut (tpm) en probeer dit eerst 10 minuten met 4 à 5 ‘stops’ per regel. Ga hierbij niet te vloeiend met je aanwijzer langs de regel maar maak een stop met je ogen op de tik van de metronoom.

 2. Verhoog nu de snelheid naar 90 tpm en ga weer 10 minuten lezen met 2 à 3 stops per regel. Stop bij sleutelwoorden en begin wat verder van de kantlijn en ga sneller naar de volgende regel. Blijf dit een aantal dagen oefenen.

 3. Even de druk er weer vanaf en terug naar 60 tpm en lees één regel heen en aan het einde van de regel lees je de volgende regel weer terug! Je zal merken dat je hersenen er automatisch aan gaan wennen. Zeker als je snel doorgaat met de volgende regel!

 4. We gaan weer verder met de 90 tpm met weer één regel heen en de volgende terug. Blijf dit een aantal dagen oefenen.

 5. Vervolgens terug naar 60 tpm en lees nu 2 regels heen. En de stops maak je onder de tweede regel zodat je de eerste ook ziet.

 6. Verhoog het tempo naar 90 tpm en probeer dit een aantal dagen.

 7. Blijf op de 60 tpm en verhoog de leestijd naar 5 minuten per 2 regels heen en 2 regels terug.

 8. Voer het tempo weer op naar 90 tpm en blijf dit een aantal dagen oefenen.

Je leest nu op het dubbele van de leessnelheid waar je mee begon.

 

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten